FRNL
   
 • 55€
 • 1010€
 • 2020€
 • 5050€
 • 100100€
 • 500500€
   

Financiële crash: stop de nieuwe Tulpenmanie !

De 19 januari aan 14:01

Door Karel Vereycken,
stichter Agora Erasmus


“Op dinsdagavond 3 februari 1637, na 14 jaar steeds hogere winsten, stortte in Haarlem de tulpenmanie of windhandel abrupt in, toen een verkoper bleef zitten met een partij tulpen die hij voor 1400 gulden had aangeboden. De week daarop kelderden overal in Holland de prijzen. Er ontstond een chaotische situatie met veel onenigheid onder handelaren over de geldigheid van de afgesloten contracten. Al snel bleek, dat de meeste floristen tulpen die ze niet bezaten, hadden doorverkocht aan kopers die ze niet konden betalen.”


Hebben onze regeringen dan niets geleerd van de geschiedenis? Blijkbaar niet! Met de afschaffing van Franklin Roosevelt’s “Glass-Steagall” regulering in 1999 hebben regeringen de fusie toegelaten tussen normale nutsbanken enerzijds (krediet op basis van deposito’s en spaarrekeningen) en risicovolle speculatieve zakenbanken (trading van effecten, derivaten, enz.) anderzijds. Aldus, kunnen speculanten en traders gokken met het spaar- en pensioengeld van burgers en de bankrekeningen van ondernemingen in wat men nu terecht een zeer lucratieve “casino economie” noemt.

Maar gokkers kunnen zwaar verliezen. Dat is wat er is gebeurt met de meeste grootbanken. Die hebben onze regeringen gegijzeld en de rekening van hun fiasco aan de gewone burgers doorverkocht. Zware besparingen, de afbouw van de openbare gezondheidssector, onderwijs, cultuur en zelfs subsidies voor verenigingen, bibliotheken en zwembaden, de ganse inboedel wordt verkocht om de bloedzuigers te doen overleven.

Maar evengoed, als al het goud van Amerika en de bloedraad van Alva niets kon doen om het faillissement van Spanje te voorkomen, is de totale som van alle staatskassen ter wereld alleen maar kleingeld in vergelijking met de miljoenen miljarden van financiële derivaten en kunstmatige effecten die nu volledig waardeloos zijn.

Begin september, in een brief aan de Europese financiële toezichthouder, schreef Hans Hoogervorst, de voorzitter van de onafhankelijke International Accounting Standards Board (IASB) dat de meeste Europese banken niet voldoende afgeschreven hebben op de uitstaande Griekse schulden…

In werkelijkheid gaat het niet over Griekenland, Spanje of Ierland, maar over, onder andere, ABN AMRO, Société Générale, Dexia, Deutsche Bank, BNP-Paribas-Fortis, ING of Santander. Die zijn veel slechter beheerd dan de meest foutieve landen!

De crisis is dus niet financieel, maar politiek. De internationale beweging van Lyndon LaRouche luidt de noodklok: alleen een onmiddellijke en volledige terugkeer naar de originele Glass-Steagall wetgeving kan de belangen van de gewone burgers beschermen tegen de ongehoorde risico’s van speculanten.

Een eerste stap in de richting van een splitsing tussen nuts- en zakenbanken werd in Nederland aanbevolen onder de vorm van “ring-fencing” door de Commissie De Wit (2010), een aanbeveling die steun vond bij de Consumentenbond. Tegelijkertijd, via een supplementaire faillissementsprocedure voor banken gaat waardeloos schuldpapier volgens deze criteria voorgoed de vuilbak in en komt er terug krediet vrij voor ondernemingen, handel, infrastructuur, industrie, landbouw en Research & Development.

Teken vandaag nog:
de petitie van Helga Zepp-LaRouche voor een wereldwijde Glass-Steagall

Druk zelf uw Flyer als pdf: PDF

 Naar een vriend(in) sturen  Contact opnemen
 
   
 • 55€
 • 1010€
 • 2020€
 • 5050€
 • 100100€
 • 500500€