FRNL
   
 • 55€
 • 1010€
 • 2020€
 • 5050€
 • 100100€
 • 500500€
   

Grexit integraal deel Schäuble’s plan voor Europese superstaat

De 13 juni aan 13:06

Door Karel Vereycken

Zaterdag 25 juli 2015 - Na vijf maanden theater en de schijn van ‘onderhandelingen’ werd Grieks premier Alexis Tsipras, die trouw wilde blijven aan de wil van het Griekse volk om binnen de eurozone te blijven, voor een ongehoorde blackmail geplaatst: onvoorwaardelijke overgave of buitengekegeld worden via een brutale Grexit die Griekenland naar nog meer chaos en vernieling zou gebracht hebben.

Tsipras ‘capitulatie’, bekomen ‘dankzij’ de inspanningen van folteraars zoals voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, Frans president François Hollande en Duits bondskanselier Angela Merkel, die er echt tegenop zagen om de geschiedenis in te gaan als de doodgravers van de euro, was niet volledig naar de zin van Duits minister van financiën Wolfgang Schäuble.

Zodra de ‘extreem-linkse’ partij Syriza in Griekenland aan de macht kwam op 25 januari 2015, deed Schaüble zijn uiterste best om, naast het uiten van agressieve en vernederende uitspraken, een glijdende strop rond de nek van de Grieken te schuiven. 

JPEG - 101.5 kB
De Duits minister van financiën Wolfgang Schäuble (links) en de voormalige Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis (rechts).

De ’beste oplossing’

Nu er duidelijk geen schuldherschikking komt en Griekenland onder waarachtig koloniale voogdij van zweet en bloed word geplaatst, is het helderklaar dat Schäuble zijn Grexit zal krijgen. Dat is alleen een kwestie van tijd.

Voor Schäuble is een Grexit de beste oplossing, ook voor de Grieken zelf. De Britse kroniekschrijver Ambrose Evan-Pritchard van de conservatieve krant The Telegraph schreef ironisch dat Schaüble de enige Europese politieker is die eigenlijk “een alternatief voorstelt aan Griekenland: uit de euro, een humanitair hulppakket en een steun van de Europese Centrale Bank (ECB) voor een nieuwe drachme”. Schaüble suggereerde zelfs de herschikking van de Griekse schulden alleen mogelijk zou zijn buiten het kader van de Europese verdragen.

Architect van een ’nieuw’ Europa

Maar er is meer. Sinds zijn eerste opiniestukken met Karl Lamers, net als Schaüble ook een leider van de Duitse christendemocraten (CDU), ziet hij zich als de architect van een “nieuwe” Europese Unie. De Griekse crisis is nu DE historische gelegenheid om zijn plan te verwezenlijken. 

“Hoe weet ik dat de Grexit een belangrijk deel uitmaakt van Schaüble’s plan voor Europa? Omdat hij het mij zei”, verklaarde de voormalige Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis op 15 juli in Die Zeit.

In 2012, in een interview met Der Spiegel, gaf Schäuble zijn visie van Europa. Boven alles gaat het over een “politieke unie” uitsluitend gebouwd rond een “harde kern” van de euro. 

Schäuble wil een Europese minister van Financiën. Die staat borg voor de solidariteit en de strikte toepassing van de regels en heeft een vetorecht over nationale budgetten. Schaüble wilt ook dat de Europese Commissie de echte regering van dit Europa wordt. Haar leden moeten verkozen worden door het Europees parlement. 

Bovendien moet de Europese voorzitter door alle Europeanen direct kunnen verkozen worden. Daarbij komt ook nog een origineel maar logisch voorstel van Schaüble dat beoogt de lidstaten - wiens rol in de Europese raad wordt afgeschaft - een rol te geven in een “Kamer van Staten”, vergelijkbaar met de Amerikaanse Senaat of de Duitse Bundesrat (de Duitse Senaat die gevormd door de Länder – de Duitse deelstaten). “Het Europa van de toekomst, zij Schäuble, zal geen federale staat worden naar het Amerikaans of Duits model. Het zal wel zijn eigen structuur hebben”. 

Europese verdragen dienen herschreven

Deze “federale sprong” betekent het einde van het recht van de Europese volkeren over zelfbeschikking en zal strikt gereserveerd zijn voor de elitestaten van Noord-Europa. Om het zover te krijgen, zegt Schaüble, moeten, na een zware institutionele crisis in Europa, de huidige Europese verdragen herschreven worden. Een dergelijke transfer van nationale soevereiniteit naar een supranationale Europese superstaat wordt met inbegrip van het Duitse Grondwettelijke Hof beschouwd als totaal tegenstrijdig met de Duitse grondwet. 

De herverkiezing van Brits eerste minister David Cameron gaf aan Schäuble een onverwachte bondgenoot. Cameron begeleide de Britse koningin gedurende haar recent staatsbezoek in Duitsland tijdens het hete moment van de onderhandelingen over Griekenland. Onder druk van de eurosceptici binnen de conservatieve Tories, wil Cameron ook de Europese verdragen herschrijven. Niet in de zin van meer, maar van minder integratie. 

Gecontroleerde ontbinding

Daarbij komt het feit dat, volgens welingelichte bronnen, een belangrijke groep binnen het Britse establishment en het Britse hof zich actief voorbereidt op een “gecontroleerde ontbinding” van het volledige Europese project. De Britten verkiezen, om hun eigen belangen te kunnen verdedigen, acteur te zijn van gebeurtenissen die zij toch als fataal beschouwen. 

Om Duitsland buiten Britse invloed te stellen heeft de Franse president François Hollande zelf het idee van een “Europese economische regering” van voormalig voorzitter van de Europese Commissie Jacques Delors (1985-1994) terug op de tafel gelegd, inclusief de benoeming van een Europese minister van Financiën… precies zoals Schäuble dat voorstelt. 

Dronken van hun zekerheden, onderwerpen onze Europese leiders zich aan de juridische, economische en politieke waanbeelden die ze zelf in het leven hebben geroepen. Zo worden ze even rampzalig als hun eigen scheppingen. Ruikt dit naar de jaren dertig?

 Naar een vriend(in) sturen  Contact opnemen
 
Ook de moeite te lezen
 
   
 • 55€
 • 1010€
 • 2020€
 • 5050€
 • 100100€
 • 500500€